Arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten, ekmek
ürünlerinde (ekmek ve simit gibi) kullanılan bir hamur ağı oluşturabilen ve
hamura elastikiyet kazandıran bir protein grubudur. Gluteni oluşturan
proteinler iki kategoriye ayrılır: prolamin ve glüten. Gliadin, prolamin
grubundaki bir proteindir. Gluten intoleransı ve çölyak hastalığı olan
kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Glutensiz
makarna gibi besinler su ile birleştiğinde sert ama elastik bir madde
haline gelir. Viskoz özellikleri hamuru elastik hale getirir ve aynı zamanda
pişirme işlemi sırasında hamurun kabarmasını ve kabarmasını sağlar. Aynı dönemde
ürünün çiğnenmesine yarayan gluten, çiğneme esnasında tatmin edici yumuşak ve
gevrek bir dokuya da katkı sağlamaktadır. Glutensiz
atıştırmalık özellikle buğdayda etkilidir ve genellikle ekmek
üretiminde kullanılır. Bu protein grubundaki gliadin suda çözünmez ve sindirimi
zor bir maddedir. Bu sebep ile bazı kişilerde sindirim sıkıntılarına neden
olabilmektedir. Birçok kişi glüteni tolere edebilse de, çölyak hastalığı,
glüten duyarlılığı ve buğday alerjisi olanlar gibi belirli koşullar altında
kişiler glüten tüketmemelidir.
Kimler Glutensiz Beslenmeli
Son yıllarda, sınırlı çalışmalar, glütensiz ürünler yemenin
genel sağlığı iyileştirebileceğini, insanları daha enerjik hissettirebileceğini
ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Glutensiz
tatlılar gibi tatlı çeşidi kullananlar için oldukça sağlıklıdır. Bununla
birlikte, farklı çalışmalar, sağlıklı kalmak için glütensiz bir diyet
sürdürmenin gerekli olmadığını göstermiştir. Bu sebep ile şu an sağlıklı olan
bireylerin glutenden kaçınması gerekip gerekmediği konusunda bir fikir yorumu yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder