5 Mart 2022 Cumartesi

Antep Peyniri

 


Antep peyniri, Gaziantep ve yöresinde üretilmekte olan; genel itibarıyla keçi ya da koyun sütünden yapılan bir peynir türüdür. Keçi ve koyun sütünün bol bulunduğu ilkbahar aylarında üretimi yapılır. Tuzsuz olarak satılmakta olan peynir, satın alındıktan sonra salamura yapılarak yıl içerisinde bolca tüketilir. Gaziantep’teki kahvaltılarda sıklıkla tüketilen peynir, tatlı ve yemeklerde de yaygın bir şekilde kullanılır.

Kahvaltıda tuzlu salamura işlemi uygulanmış olan peynirler, tercih edilir. Salamura, Antep yöresinin sıcak havasına dayanması maksadıyla bol tuzla yapılır. Salamura peynir, tuz oranının azalması ve yumuşaması için dilimlendikten sonra sıcak su içerisinde bir süre bekletilir. Böylelikle peynirden maksimum verim alınması sağlanmış olur.

Antep Yöresel Ürünler Nasıldır?

Antep yöresel ürünler, gayet kaliteli ve doğaldır. Hem yörede hem de ülkenin dört bir tarafında ürünler yoğun bir şekilde talep edilir. Üreticiler, Antep’te ürünleri piyasaya sürerken fazlasıyla özenir ve ürün konusunda verdikleri emekten hiçbir şekilde geri durmazlar. Bu durum da kaliteli ve güvenilir ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar.

Sarımsak turşusu da Gaziantep bölgesine uygun prensiplerin uygulanarak ortaya konulduğu ürünlerden biridir. Ürün, uyum sağladığı her yemeğin yanında tercih edilir. Hem yörede hem de tüm ülkede turşuya yönelik ciddi bir talep vardır. Her bölgeye özgü üretilen turşuların arasında sarımsak turşusunun da saygın bir yeri vardır ve böyle kalmaya devam edecektir.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...