Antep peyniri, Gaziantep ve
yöresinde üretilmekte olan; genel itibarıyla keçi ya da koyun sütünden yapılan
bir peynir türüdür. Keçi ve koyun sütünün bol bulunduğu ilkbahar aylarında üretimi
yapılır. Tuzsuz olarak satılmakta olan peynir, satın alındıktan sonra salamura
yapılarak yıl içerisinde bolca tüketilir. Gaziantep’teki kahvaltılarda sıklıkla
tüketilen peynir, tatlı ve yemeklerde de yaygın bir şekilde kullanılır.
Kahvaltıda tuzlu salamura işlemi
uygulanmış olan peynirler, tercih edilir. Salamura, Antep yöresinin sıcak
havasına dayanması maksadıyla bol tuzla yapılır. Salamura peynir, tuz oranının azalması
ve yumuşaması için dilimlendikten sonra sıcak su içerisinde bir süre
bekletilir. Böylelikle peynirden maksimum verim alınması sağlanmış olur.
Antep
Yöresel Ürünler Nasıldır?
Antep
yöresel ürünler, gayet kaliteli ve doğaldır. Hem yörede hem de ülkenin
dört bir tarafında ürünler yoğun bir şekilde talep edilir. Üreticiler, Antep’te
ürünleri piyasaya sürerken fazlasıyla özenir ve ürün konusunda verdikleri
emekten hiçbir şekilde geri durmazlar. Bu durum da kaliteli ve güvenilir
ürünlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Sarımsak turşusu da
Gaziantep bölgesine uygun prensiplerin uygulanarak ortaya konulduğu ürünlerden
biridir. Ürün, uyum sağladığı her yemeğin yanında tercih edilir. Hem yörede hem
de tüm ülkede turşuya yönelik ciddi bir talep vardır. Her bölgeye özgü üretilen
turşuların arasında sarımsak turşusunun da saygın bir yeri vardır ve böyle
kalmaya devam edecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder