21 Mart 2022 Pazartesi

Komandit Şirket Nasıl Kurulur?

 


Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı kapsamında işletmek maksadıyla kurulan, şirket alacaklarına karşı ortaklardan bir ya da birkaçının mesuliyeti tahdit altına alınmamış ve diğer ortak ya da ortakların sorumluluğu belirli sermayeyle sınırlandırılmış olan şirkete, komandit şirket denir. Adi komandit şirket, bir şahıs şirketi olup sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ise sermaye şirketi olarak adlandırılır.  

Komandit şirket kurmak, minimum 2 ortakla olur. En az biri sınırsız sorumlu yani komandite ortak ve bir diğeri de en az sınırlı sorumlu yani komanditer ortak olmak üzere iki tür ortak bulunmak zorundadır. Komandite ortaklar, yalnızca gerçek kişiler olabilirken komanditer ortaklar, gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Komandit şirkette temsil yetkisi, komanditelere ait olur. Komanditer ortaklar, yönetim yetkisinden yoksun oldukları için yönetimin hak ve yetkisinde bulunan işlere kesinlikle mâni olamazlar.

Komandit Şirket İçin Ne Gerekir?

Komandit şirketler bünyesinde, komanditer ortağın ayni sermaye koymuş olması durumunda konulan ayni varlıkların değerinin tespitine yönelik mahkeme tarafından atanmış bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporu gereklidir. Komandit şirket kurmak eylemi yukarıda bahsedilen durum doğrultusunda yapıldıysa ilgili değerleme raporunun bahse konu yöntemle mutlaka temin edilmiş olması gerekir.

Tüm belgeler eksiksiz bir biçimde tamamlandığında ve gerekli tüm prosedürler mevzuata uygun şekilde gerçekleştirildiğinde; komandit şirket kurmak bağlamındaki kuruluş işlemleri sona erer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...