30 Nisan 2022 Cumartesi

Temperli Cam

 


Bir güvenlik cam türü olan temperli cam, orijinal camın direncini arttırmak için termal olarak işlenir. Çoğu uygulama sırasında kullanılmak için genel itibarıyla gereksinim duyulan daha güvenli ve güçlü bir cam şeklini oluşturur. Temperleme eylemi, işleme özel ısıtma sistemleriyle camların 600°C – 650°C arasındaki sıcaklıklara getirilerek ani bir şekilde hava yoluyla soğutulmasıdır.

Temperleme işlemi sonucunda camın dış yüzeylerine kompresyon yani sıkıştırma gerilmesi, camın ortasına ise çekme gerilmesi yani tansiyon kazandırılır. Cam, bu işlemler yoluyla darbelere veya çekmeye karşı dayanıklı hale gelir. Yarı temperli cam da temperli camla aynı fırında üretilir. Daha az soğutulmasından kaynaklı yüzey gerilimi azdır. Dayanımı, temperli camın yarısı kadar olur.

Temperli Cam Nasıl Bir Direnç Gösterir?

Normal cam, kırıldığı takdirde son derece büyük ve keskin parçalara ayrılırken temperli cam, küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılır. Yaralama riskini minimuma indirgeyen bu durum, oldukça mühimdir. Orijinal cama nazaran, 4-5 kat daha dayanıklıdır. Kaliteli bir termal dayanıklılığa sahiptir. Sıcaklık farklarına dayanım gösterir. Temperlenme eylemine tabi tutulan cam, 300°C ısıl şoka dayanırken temperlenmemiş cam, 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilir.

Termal şok direncinin artmasıyla temperli cam, 150-200°C’ye kadar olan sıcaklık değişimlerine dayanır. Camlar, temperli cam haline getirildikten sonra üzerinde belirli işlemler uygulanamaz. Yapılan ısıl işlemler, camın özelliklerinde bir değişim meydana getirmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...