28 Mayıs 2023 Pazar

Fip Hastalığı Nedir?

 


Patili dostlarımızın karşılaştığı hastalıklar arasında yer alan kedi enfeksiyoz peritoniti olarak da bilenen fip hastalığı, koronavirüs kaynaklı olarak ortaya çıkan bir viral enfeksiyondur. Hayvanlardan insanlara geçmeyen ancak enfekte hayvandan sağlıklı hayvana kolaylıkla bulaşabilen bu hastalık ıslık ve kuru formlarda ortaya çıkmaktadır.

Hastalığı yakalanmış olan kedilerde ortaya çıkan fip belirtileri mutlaka dikkate alınmalı ve bu konuda uzman olan bir veterinere başvurulmalıdır. Belirtiler arasında;

·        Sindirim sistemi sorunları ve ishal başı çekmektedir.

·        Burun akıntısı ve hapşırma

·        Yüksek ateş

·        Kronik zayıflama

·        Görme yetisinde bozulmalar

·        Solunumda güçlük

·        Karın ve kalp bölümlerinde şişkinlik dikkat çekmektedir.

Sayılan belirtilerin hayvan dostlarınızda ortaya çıkması durumunda detaylı muayene ve gerekli testlerin yapılması hastalığın teşhisi için gereklidir.

Fip Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen bu hastalığın tedavisi iki farklı yol ile yapılmaktadır. Doğrudan virüsün öldürülmesini amaçlayan tedaviler ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile vücudun virüsü yenmesini hedefleyen tedaviler kedilerde fip hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Uzman hekim antiviral ilaçlar ile tedaviyi yöneterek anti-inflamatuar ilaç tedavisi ile olumlu sonuçlar almaya çalışır. Kedilerde ortaya çıkan bu hastalığın kanıtlanmış ve yüzde yüz etkili bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Veteriner hekimler hastalık ile karşılaşmış olan hayvanların yaşam kalitesini arttırmak amacıyla tedaviler sunmaktadır. Tedavi süresi boyunca kedinin takviye gıdalar ile güçlendirilmesi de olumlu sonuçlar almaya yardımcı olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...