1 Eylül 2023 Cuma

Tereyağı Nedir?

 


Süt ürünleri içinde ekonomik değeri açısından yeri üst sıralarda bulunan tereyağıdır. Geçmişte tereyağı ilaç olarak kullanıma sunuluyordu. 19. yüzyılın başlarına kadar pek çok kişi tereyağının bir gıda maddesi olarak ne kadar önemli olduğunun farkında değildi.  Tereyağının değeri yüzyılımızın başında iyice anlaşılmıştı. Kimi zaman keçi ve koyun gibi  hayvanların sütü de tereyağı yapımında kullanılıyor. Ancak inek sütünden yapılması daha çok önemli olmaktadır. Özellikle Türkiye'de çokça kullanılan tereyağı, geleneksel üretimin yerini sanayi üretimi almış, teknolojik gelişmeler ve çeşitli katkı maddelerinin eklenmesiyle tereyağı üretimi çeşitlilik artmıştır.

Tereyağı Fiyatları Ve Ambalajlanması

Birçok sağlıklı işlemden geçirilen tereyağı hemen paketlenmeye başlanır. Tereyağı ambalajlanması malzemeleri arasında parşömen kağıdı veya alüminyum folyoyu içerir. Çünkü alüminyum folyolar tereyağının daha etkili bir şekilde korunmasına yardımcı olur. Bu sayede uzun ömürlü olmasını sağlıyor.  Öte yandan parşömen kağıdına paketlenmiş tereyağında aşırı su kaybı, yüzeyde bir kabuk tabakasının oluşmasına neden olur. Tereyağı artık plastik malzemeyle paketleniyor. Daha önce tereyağı elle paketleniyordu; ancak yerini makine ambalajları aldı.

Tereyağı işlenirken ve paketlenirken aşırı temizlik, alet, ekipman ve paketleme malzemelerinin bakteriyolojik açıdan güvenli olmasına dikkat edilmesi ve hijyen düzenlemelerine uyulması gerekmektedir. Tereyağı kalitesi ve raf ömrü temas enfeksiyonlarından olumsuz etkilenir. Buna bağlı olarak da tereyağı fiyatları hangi hayvanın (keçi, koyun, inek) sütünden yapılmışsa fiyat farkı oluşur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...