Süt ürünleri içinde ekonomik değeri açısından
yeri üst sıralarda bulunan tereyağıdır. Geçmişte tereyağı
ilaç olarak kullanıma sunuluyordu. 19. yüzyılın başlarına kadar pek çok
kişi tereyağının bir gıda maddesi olarak ne kadar önemli olduğunun farkında
değildi. Tereyağının değeri yüzyılımızın
başında iyice anlaşılmıştı. Kimi zaman keçi ve koyun gibi hayvanların sütü de tereyağı yapımında
kullanılıyor. Ancak inek sütünden yapılması daha çok önemli olmaktadır.
Özellikle Türkiye'de çokça kullanılan tereyağı, geleneksel üretimin yerini
sanayi üretimi almış, teknolojik gelişmeler ve çeşitli katkı maddelerinin eklenmesiyle
tereyağı üretimi çeşitlilik artmıştır.
Tereyağı
Fiyatları Ve Ambalajlanması
Birçok sağlıklı işlemden geçirilen tereyağı hemen
paketlenmeye başlanır. Tereyağı ambalajlanması malzemeleri arasında parşömen
kağıdı veya alüminyum folyoyu içerir. Çünkü alüminyum folyolar tereyağının daha
etkili bir şekilde korunmasına yardımcı olur. Bu sayede uzun ömürlü olmasını
sağlıyor. Öte yandan parşömen kağıdına
paketlenmiş tereyağında aşırı su kaybı, yüzeyde bir kabuk tabakasının
oluşmasına neden olur. Tereyağı artık plastik malzemeyle paketleniyor. Daha önce
tereyağı elle paketleniyordu; ancak yerini makine ambalajları aldı.
Tereyağı işlenirken ve paketlenirken aşırı
temizlik, alet, ekipman ve paketleme malzemelerinin bakteriyolojik açıdan
güvenli olmasına dikkat edilmesi ve hijyen düzenlemelerine uyulması
gerekmektedir. Tereyağı kalitesi ve raf ömrü temas enfeksiyonlarından olumsuz
etkilenir. Buna bağlı olarak da tereyağı
fiyatları hangi hayvanın (keçi, koyun, inek) sütünden yapılmışsa fiyat
farkı oluşur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder